Fosilizimi i kulturës origjinale

0

Po zbresim këtu  për pak, prej të  përgjithshmes etno- kulturore  gjithënjerëzore  të historisë në të veçantën e saj-  në  kulturën tonë kombëtare, për të kuptuar atë që ruhet në te dhe sot reflekton  dimensione lashtësie . E  që merr kuptim  shpeshherë  vetëm në shqip duke  shpalosur thellësinë  e  origjinës së shqipes në raport me gjuhët  e tjera..

Muhamet Nika

Për fillim po cekim se të gjithë autorët e antikitetit të shekullit të gjashtë dhe pesë para Krishtit ndër të cilët Haketi i Miletit, Herodoti dhe Tuqiditi, pohonin në shënimet e veta rreth origjinës së grekëve si civilizim i lashtë , se në tokën e tyre jetonte një popullsi autoktone pellazge dhe barbare ( nuk flisnin gjuhën helene) , por që kishin një botë shpirtërore të tyren – besimin e vet dhe se grekët nuk mund ta kishin zanafillën nga një popull jogrek. Ata, siç shihet, as që tentuan që mitologjisë së vet t’ia fshehin origjinën e saj pellazge . Dhe sipas tyre , mbetet të thuhet edhe kjo se Jonianët grekë ishin pellazgë të asimiluar- helenizuar, kuptohet gjatë kolonizimeve greke ( CF. 1,56-VIII,44).
E kjo, pse jo mund të na kujtojë ngjashëm edhe situatën , kur popullsia iliro- shqiptare u sllavizma nga kolonët serbë..?!

Më gjerësisht mund ta lexoni në numrin “748” të revistës Koha Javore

Share.

Leave A Reply