Kapedani nga Krruçi

0

Ali Suloviqi ka pasur një qëndrim të rrallë, ecje të bukur, elegante, duke u përkulur ashtu siç e kanë pasur ata që kanë ecur nëpër barkë duke lundruar në det. Edhe ai ka ecur ashtu siç ecin të gjithë detarët, gjithmonë duke u “përkundur“ si në “vapur”, thotë një thënie popullore

Ismet Karamanaga

Të shkruash për detarët dhe për detin, në veçanti për kapedanët nga Kalaja, është një sfidë e madhe, aq më tepër që kapedani Ali Suloviqi nuk ka lindur në Kala. Ai ka lindur në Krruç të Ulqinit në vitin 1932, në vendin ku për çdo ditë e ka pasur detin para sysh, aty ku valët janë përplasur për ishullin e “Adës së Krruçit”, siç e kanë quajtur detarët, e deri te horizonti i largët. Ëndrra që të lundrojë në ndonjë anije të bardhë të madhe, të cilat ditë për ditë kanë kaluar në horizontin e largët, një ditë është bërë realitet, të cilin e ka ëndërruar si i ri duke punuar në fshatin e vogël së lindjes.
Krruçi dhe ishulli pranë tij në det gjithmonë ka qenë e edhe sot është një mistikë e lashtë, e lidhur me një legjendë e cila e ka pasur bazën në popullatën vendase, por edhe më gjerë. Edhe ne të gjithë më vonë kemi folur dhe ende flasim për hipotezën se në vendin ku gjendet sot “Ada e Krruçit” ka mundur të jetë qyteti i vjetër i Ulqinit.
Bile ka pasur kohë në ish-Jugosllavinë e madhe, që edhe ekspertët nga Beogradi kanë ardhur këtu për të hulumtuar. Mirëpo, asgjë nuk është gjetur, pavarësisht se disa rrënoja nga mesjeta, një kështjellë ende gjendet në fillimin e “Adës së Krruçit”, rrënojat të cilat dëshmojnë se kjo hipotezë një ditë mund të fitojë një dritë tjetër.

Më gjerësisht mund ta lexoni në numrin “785” të revistës Koha Javore

Share.

Leave A Reply