Kur jeta pritet butësisht

0

argezon-sulejmaniArgëzon Sulejmani

Kur sapo kisha filluar të merrem me shkencën e mjekimit të fëmijëve interesohesha të di më shumë rreth historikut, ecjes dhe ngecjes së kësaj lëmie. Ndër përshtypjet më interesante, për të cilën më pas pata shkruar edhe një artikull, më kishte lënë jeta dhe vepra e një doktoreshe, që do të lindej në fillimshekullin e 20, kurse nëmin do të vinte kah gjysma e po të njëjtit shekull. Bëhej fjalë për Virxhinia Apgar, zonja doktoreshë që kishte ideuar vlerësimin e çdo të posalinduri me të lindur(APGAR SCORE). Ishte quajtur, siç ende quhet, gjetje revolucionare, e unë të përmendurës i pata vënë nofkën “heroinë e qarjes së parë”.

Vite më pas, më bie të takoj e vlerësoj këtu në këtë rrethin tonë të vogël, shpeshherë keqdashësish të deformuar e minimizuar, heroina të vendit tim, të kombit tim, për më tepër të profesionit tim.
Këtë jo që nuk e kisha ditur më herët. Ma kishin thënë kalimthi, e kisha paramenduar shpejtimthi, e kishin cekur sa për të thënë, etj. Ndoshta, më mirë që ishte lënë anash, ndoshta!? Nëse do të flitej për muzikën, do të thonin me të drejtë që violinat veç denigrohen në “tallava ahengje”.

Vazhdimin mund ta lexoni në revistën Koha Javore

 

Share.

Leave A Reply