Mark Milani dhe autoktonia shqiptare

0

Historia tregon se Mark Milani ishte ballafaquar shumë herë, bile edhe në fronte të luftës kundër shqiptarëve, por në fund e kishte thënë të vërtetën, siç ka thënë Gjergj Fishta:”Kija gjakun por folja hakun”

gjek gjonlekajPër Koha Javore: Gjekë Gjonlekaj/New York

Kohë më parë në Fjalorin Enciklopedik të Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Malit të Zi u botuan disa komente për shqiptarët në këtë vend. Ato komente ishin tendencioze, absurde dhe absolutisht të papranueshme. Trillimet e tyre për shqiptarët në Mal të Zi  janë  në kundërshtim të plotë me shkencën dhe artin, sepse aty nuk ka as shkencë as art. Është një sajesë qëllimkeqe dhe komentet e tilla janë qesharake për një institucion kaq të lartë shkencor dhe artistik. Politikanët, gazetarët dhe analistët  shqiptarë të Malit të Zi reaguan dukshëm ndaj atyre komenteve të papranueshme dhe antishkencore. Shqiptarët në Mal të Zi janë autoktonë ashtu siç janë indianët vendas të Amerikës. Për autoktoninë e tyre kanë shkruar historianët dhe poetët e kohës Antike të Mesjetes dhe më vonë. Mjaftojnë studimet dhe botimet e  Millan Shufllajit.

Më gjerësisht mund ta lexoni në numrin “718” të revistës Koha Javore

Share.

Leave A Reply