Ne nuk do t’ia dalim dot mbanë!

0

Saktësisht para një viti, ajo shqiptoi fjalinë e famshme: “Do t’ia dalim mbanë!”. Angela Merkel hapi dyert dhe mirëpriti qindra mijëra refugjatë në Gjermani. Nuk do t’ia dalim dot mbanë…

Alexander kudar

Alexander Kudascheff

Ne nuk do t’ia dalim mbanë, sepse nuk e dimë atë që duhet të arrijmë. A duam vetëm të kujdesemi për njerëzit apo duam njëkohësisht edhe t’i integrojmë? Sepse nuk e dimë se kur do të mund të themi: ne ia dolëm mbanë. Pas më shumë se 25 vjetësh bashkim të Gjermanisë, ende shumë gjermanë thonë, ne nuk jemi bashkuar vërtet.
Sepse ne e kuptojmë këtë detyrë vetëm teknikisht, në vend të të kuptuarit kulturalisht – d.m.th. do të na duhej të mësonim që t’i pranojmë dallimet. Në vend të kësaj ne besojmë se refugjatët do ta zgjidhin problemin tonë demografik.

Më gjerësisht mund ta lexoni në numrin “730” të revistës Koha Javore

 

Share.

Leave A Reply